Να γκρεμίσουμε τα στρατόπεδα συγκέντρωσης

αναδημοσίευση από το

athens.indymedia.org

 

ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟ

ΧΑΡΤΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Χρειάστηκαν 3 θάνατοι – δολοφονίες μεταναστών (εκ των οποίων 2 βαφτίστηκαν αυτοκτονίες και 1 θάνατος από παθολογικά αίτια) για να παρουσιαστεί η διέξοδος της κατάργησης των στρατοπέδων συγκέντρωσης από την αριστερή – πλέον- κυβέρνηση, η οποία «έπεσε απ’ τα σύννεφα» συνειδητοποιώντας τις συνθήκες κράτησης των μεταναστών και έσπευσε να εκδηλώσει την ντροπή της και να διαβεβαιώσει ότι θα ακολουθήσουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν στην επίτευξη του πολυπόθητου «κράτους δικαίου». Ο Σύριζα υπόσχεται να κλείσει τα -περισσότερα- στρατόπεδα συγκέντρωσης και να μετατρέψει ορισμένα σε «κέντρα φιλοξενίας», στα οποία ισχυρίζεται ότι δεν θα ισχύει το προηγούμενο καθεστώς εγκλεισμού, αλλά θα διαιωνίζεται η λογική του αποκλεισμού και της παρανομοποίησης της ύπαρξης -η οποία αποτελεί την θεμελιακή σκέψη για τη δόμηση των στρατοπέδων συγκέντρωσης-, αφού η διαμονή των μεταναστών θα υφίσταται υπό περιοριστικούς όρους (π.χ. τακτική παρουσία σε Α.Τ., δήλωση τόπου κατοικίας κλπ.).

Η μόνη λύση που παρέχεται απέναντι στη φριχτότερη έκφανση του σύγχρονου ολοκληρωτισμού προβλέπει την παράταση διαμονής των μεταναστών για 6 μήνες και τη δυνατότητα ανανέωσης αυτού του χρονικού διαστήματος ή τον επαναπατρισμό τους, «ξεχνώντας» ότι ο τελευταίος δεν αποτελεί επιλογή, καθώς μπορεί να οδηγήσει μόνο σε περαιτέρω εξαθλίωση ή ακόμη και στο θάνατο. Η αναπόδραστη κατάληξη αυτού του σχεδίου, δεν μπορεί παρά να είναι η προσφυγή των μεταναστών στην έσχατη λύση, στη μετακίνησή τους, δηλαδή, μέσω του δουλεμπορίου, με πιθανό αποτέλεσμα τον εκ νέου εγκλεισμό τους σ’ ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης κάποιου άλλου ευρωπαϊκού κράτους.

Η πλασματική αυτή διέξοδος που προτείνεται κατά το συνήθη τρόπο καπήλευσης ελπίδων της αριστεράς, δεν αποτελεί, παρά το προσωρινό παυσίπονο στο κρίσιμο και πολύπλευρο μεταναστευτικό ζήτημα, οι παρενέργειες του οποίου, αναπόφευκτα, θα εξαθλιώσουν περαιτέρω τους ήδη ψυχικά και σωματικά καταπτοημένους μετανάστες που έχουν υποστεί την καταπίεση με κάθε δυνατό τρόπο. Όσο δεν δίνεται απάντηση στη ρίζα του καθεστώτος εξαίρεσης και της φασίζουσας επικρατούσας νοοτροπίας, η οποία εμβληματοποιείται, αλλά δεν εξαντλείται, στην ύπαρξη των στρατοπέδων συγκέντρωσης, η εξουσία και το κεφάλαιο θα εξακολουθούν την προώθηση του κοινωνικού κανιβαλισμού. Οι μετανάστες καθίστανται αφενός, υποτιμημένο εργατικό δυναμικό προς εκμετάλλευση, εκ μέρους μικρών και μεγάλων αφεντικών, και, αφετέρου, αποδιοπομπαίος τράγος, έτοιμος να κατασπαραχθεί από μια εξίσου εξαθλιωμένη κοινωνία, ως ο μόνος απτός εχθρός και ορατός «υπαίτιος» της κατάστασής της.
Απέναντι στην ποινικοποίηση της ανθρώπινης ύπαρξης, αλλά και την παρανομοποίηση της εργασίας, ως φυσική προέκταση της προσχηματικής απελευθέρωσης των μεταναστών από πλευράς της αριστεράς που δεν θα διστάσει να τους πετάξει απροστάτευτους στην αρένα με τα λιοντάρια (βλ. «αγορά εργασίας» ήτοι Μανωλάδα), προτάσσουμε την αλληλεγγύη μεταξύ ντόπιων και μεταναστών στη βάση των κοινών αγώνων ενάντια στους κοινούς τους δυνάστες. Ελάχιστη προϋπόθεση για την εξάλειψη της εκμετάλλευσης των μεταναστών είναι η παροχή χαρτιών και η ελεύθερη μετακίνησή τους. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθούν δομές αλληλεγγύης, χωρίς προϋποθέσεις, εξαιρέσεις και ελεγκτικά μέσα. Από την άλλη πλευρά, το αντιφασιστικό κίνημα οφείλει να αναβαθμίσει τις δικές του δομές υποστήριξης των μεταναστών και να ενδυναμώσει τις μεταξύ τους σχέσεις μέσα από ταξικούς σχηματισμούς στην πάλη ενάντια στο κράτος και τα αφεντικά.

ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΡΦΙΑ ΤΑΞΙΚΑ
ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ            

Σάββατο 28 Φεβρουαρίου                                                                        

Αναχώρηση από Θεσσαλονίκη: 8.30 πμ Άγ. Βενιζέλου                                    

Συγκέντρωση & Πορεία στην Ξάνθη: 12.00 μμ, κεντρική πλατεία (Ρολόι)

Συλλογικότητα για τον κοινωνικό αναρχισμό
«Μαύρο και κόκκινο»
mauro-kokkino@hotmail.com
maurokokkino1936.wordpress.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *