αναδημοσίευση από
Tην Τετάρτη 8 Απρίλη σταμάτησαν την απεργία πείνας και οι τελευταίοι από τους 23 μετανάστες (εκτός από έναν που συνεχίζει ακόμη), οι οποίοι πριν από 18 ημέρες, τη Δευτέρα 23 Μάρτη, είχαν επιλέξει αυτό το έσχατο μέσο αγώνα για να απαιτήσουν την ελευθερία τους και το κλείσιμο των κέντρων κράτησης.
Οι απεργοί πείνας σταμάτησαν καθώς, ήδη ταλαιπωρημένοι από την πολύμηνη κράτηση, είχαν φτάσει στα όρια των αντοχών τους, ενώ ταυτόχρονα οι ανθρωποφύλακες φόρεσαν πλέον το προσωπείο της “ανθρωπιάς”, διαβεβαιώνοντας τους απεργούς πείνας ότι θα απελευθερωθούν άμεσα είτε λόγω 6μηνου είτε λόγω αίτησης ασύλου. Συνολικά από τους 23 απεργούς πείνας έχουν ήδη αφεθεί 6.
Στην αρχή της απεργίας πείνας οι μπάτσοι είχαν καταφύγει σε τρομοκρατία και εκφοβισμούς, αρνούμενοι να δώσουν στους απεργούς πείνας τσάι και καφέ και απειλώντας να τους διασκορπίσουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης σε όλη τη χώρα. Αυτό αποτράπηκε χάρη στην αποφασιστικότητα των απεργών αλλά και λόγω των αλληλέγγυων, που βρέθηκαν από τις πρώτες μέρες κοντά στους απεργούς πείνας (σε αντίθεση με το τραγικό κινηματικό έλλειμμα στις μεγάλες απεργίες πείνας των έγκλειστων μεταναστών το καλοκαίρι/φθινόπωρο του 2013.).
Στην προσπάθειά τους οι αρχές να αποτρέψουν την εξάπλωση της απεργίας πείνας απομόνωσαν τους απεργούς σε ξεχωριστές πτέρυγες και προχώρησαν σε “βελτίωση” των συνθηκών κράτησης, ενώ απελευθερώθηκαν γύρω στους δέκα μετανάστες που αντιμετώπιζαν σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα και πριν την απεργία πείνας δεν είχαν καν εξεταστεί από γιατρό. Στη συνέχεια απελευθερώθηκαν περίπου δέκα ακόμη μετανάστες, που κρατούνταν πολύ πάνω από το 6μηνο και γύρω στους 40 ανήλικους, όταν απείλησαν ότι θα ξεκινήσουν κι αυτοί απεργία πείνας.
Να σημειώσουμε ότι αρκετοί από τους ανήλικους είχαν ήδη πραγματοποιήσει απεργία πείνας (που δεν είχε μαθευτεί τότε) στις 19 και 20 Μάρτη 2015 στο «Τμημα Διωξης Λαθρομεταναστευσης» στη Λητή Θεσσαλονίκης. Το συγκεκριμένο κολαστήριο είναι από τους χειρότερους χώρους κράτησης και οι ανήλικοι είχαν μεταφερθεί εκεί από την Αμυγδαλέζα, στα πλαίσια του μηντιακού «αδειάσματός» της. Μετά τη διήμερη απεργία πείνας στη Λητή οι ανήλικοι μεταφέρθηκαν στο Παρανέστι, από όπου τελικά απελευθερώθηκαν. Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις των ανθρωποφυλάκων, μέσα στο Πάσχα θα απελευθερωθούν άλλοι 20 ανήλικοι. Αξιοσημείωτο δε ότι ως απελευθέρωση νοείται η μεταφορά των ανηλίκων σε ανοιχτούς χώρους “φιλοξενίας” όταν αυτοί αδειάζουν, γιατί οι ήδη υπάρχοντες είναι υπερπλήρεις. Όταν δηλαδή οι ανήλικοι που βρίσκονται εκεί αφήνονται να φύγουν για κάποιους λόγους ή το σκάνε, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που ανήλίκοι μετανάστες εξαφανίζονται έχοντας πέσει θύματα trafficking ή κυκλωμάτων εμπορίας οργάνων. Η αναφορά αυτή γίνεται όχι φυσικά για να δείξουμε ότι η φυλάκισή τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης αποτελεί προστατευτικό μέτρο, όπως θέλει να διατυμπανίζει η εκάστοτε κυβέρνηση. Ο εγκλεισμός τους στα κέντρα κράτησης αποτελεί αντίθετα ένα τμήμα στο φαύλο κύκλο της πολύπλευρης εκμετάλλευσης των ανήλικων μεταναστών, που εκτείνεται από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μέχρι και τις διάφορες ΜΚΟ και άλλες οργανώσεις που αναλαμβάνουν την “προστασία” τους.
Όλο αυτό το διάστημα βασικό μέλημα των αρχών ήταν η απεργία πείνας να παραμείνει αόρατη, αόρατη όπως και οι φυλακισμένοι μετανάστες. Ωστόσο, σύντροφοι και συντρόφισσες από διάφορες συλλογικότητες σε Θεσσαλονίκη, Δράμα, Πάτρα, Αθήνα κ.α. στήριξαν και δημοσιοποίησαν την απεργία πείνας των μεταναστών στο Παρανέστι. Να σημειώσουμε εδώ την εκκωφαντική σιωπή της (κυβερνώσας και μη) αριστεράς, αλλά και ενός μεγάλου κομματιού της ελληνικής κοινωνίας που “ελπίζει” , δείχνει ανοχή αλλά και επικροτεί την κυβέρνηση “εθνικής σωτηρίας”.
Οι δεσμοί αλληλεγγύης που φτιάχτηκαν μέσα από την απεργία πείνας στο Παρανέστι, όπως και η σταθερή επικοινωνία με τους φυλακισμένους μετανάστες που εδραιώθηκε, μας δεσμεύουν να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την απελευθέρωση και του τελευταίου μετανάστη.
Μαζί με τους φυλακισμένους μετανάστες να γκρεμίσουμε τα στρατόπεδα συγκέντρωσης!
Χαρτιά στους μετανάστες – κλωτσιές στους ρατσιστές!
Συνέλευση No Lager στη Θεσσαλονίκη
Απρίλης 2015